Az elmúlt tizenöt évben az ételallergiában szenvedők száma megduplázódott, a lakosság több mint 10%-a valamiféle allergiában vagy intoleranciában szenved. Ezen fogyasztók biztonsága és egyenlőségi jogok biztosítása érdekében a 1169/2011 EU rendelet szerint a vállalkozásoknak biztosítani kell az információt az élelmiszer allergénekről.
2014. december 13-tól az élelmiszerjelölésről szóló új jogszabály előírja, hogy valamennyi élelmiszervállalkozónak köztük az étteremnek is tájékoztatni kell a fogyasztóit az ételekben előforduló élelmiszer allergiát, vagy intoleranciát okozó allergén összetevőkről.
A jogszabály célja a fogyasztók pontos tájékoztatása, hogy az étlapon szereplő ételek milyen allergiát vagy intoleranciát kiváltó összetevőket tartalmaznak.
Mi számít allergénnek?
A rendelet tartalmaz egy 14 allergénből álló listát (1169/2011 EU rendelet II. MELLÉKLET), amit fel kell egyértelműen tüntetni, amennyiben az étlapon szereplő ételek összetevőiben az allergiát vagy intoleranciát okozó anyag megtalálható. Javasolt, odafigyelni a keresztszennyeződésekre is!
Milyen allergéneket kell feltüntetni?
Minden allergént köztelező feltüntetni, amit a gyártáshoz használtak és jelen van a késztermékben, még ha módosult formában is. Az alkalmazás megkönnyítése érdekében a rendelet tartalmaz egy listát az allergén anyagokra vonatkozóan. Akkor is fel kell tüntetni, ha csak nyomokban fordul elő.
Allergének
- Glutént tartalmazó gabonafélék, azaz búza (például tönkölybúza vagy khorasan búza), rozs, árpa, zab illetve hibridizált fajtáik, valamint a belőlük készült termékek, kivéve:
- búzából készült glükózszirup, beleértve a dextrózt is
- búzából készült maltodextrin
- árpából készült glükózszirup;
- alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt gabonafélék.
Jelölése:
- Rákfélék és a belőlük készült termékek. Jelölése:
- Tojás és a belőle készült termékek. Jelölése:
- Hal és a belőle készült termékek, kivéve:
- vitaminok vagy karotinoidkészítmények hordozójaként használt halenyv;
- a sör és a bor derítőanyagaként használt halenyv vagy vizahólyag
Jelölése:
- Földimogyoró és a belőle készült termékek. Jelölése:
- Szójabab és a belőle készült termékek, kivéve:
- teljes mértékben finomított szójababolaj és zsír;
- szójababból származó természetes vegyes tokoferolok (E306), természetes D-alfa tokoferol, természetes D-alfa tokoferol-acetát, természetes D-alfa tokoferol-szukcinát;
- szójabab olajából nyert fitoszterolok és fitoszterol-észterek;
- szójabab olajából nyert szterolokból előállított fitosztanol-észter.
Jelölése:
- Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt), kivéve:
- alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt tejsavó;
- lakit
Jelölése:
- Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia- vagy queenslandi dió és a belőlük készült termékek, kivéve az alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt csonthéjasok. Jelölése:
- Zeller és a belőle készült termékek. Jelölése:
- Mustár és a belőle készült termékek. Jelölése:
- Szezámmag és a belőle készült termékek. Jelölése:
- Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben; a számítást a fogyasztásra kész termékekre vagy a gyártó utasítása alapján elkészített termékekre vonatkozóan kell elvégezni. Jelölése:
- Csillagfürt és a belőle készült termékek. Jelölése:
- Puhatestűek és a belőlük készült termékek. Jelölése: